Jako když byl Eden

Přestože máme tendenci znevažovat věci, kterých je dostatek, je jablko s naší kulturou neodmyslitelně spjaté a našim jazýčkům se jablečná chuť prostě „neochodí“. Nedokážeme si bez jabloně představit zahradu, bez štrúdlu nedělní kávu a bez jablečných přesnídávek dětství.

To nemluvím o moštech, džusech, čajích a pálenkách. Poslední dobou jsou ale jablka v obchodech dražší než pomeranče a banány. Snad se do českého zemědělství opět vrátí jejich hojnost.

 sad jabloní

Elixír mládí

Jablka zvyšují imunitu a odolnost proti únavě a stresu. Obsahují značné množství vitamínů, minerálních látek, vlákniny a bílkovin. Jsou zdrojem pektinu, který prospívá ledvinám. Přispívají k regeneraci svalů a kloubů. Časté chroupání jablek působí blahodárně na zuby.

Jablka se také výborně skladují, některé odrůdy vydrží ve sklepě bez problémů až do jara. Je možné je i sušit. Což už jsme trochu pozapomněli. Šetrně, při malých teplotách, se zachová většina vitamínů. „Křížaly“ podporují činnost střev a snižují v těle cholesterol.

jablečný mošt

Pěstování

Mnoho odrůd je možno pěstovat i v chladnějším podnebí, obecně patří jabloně mezi nejodolnější ovocné stromy. Daří se jim hlavně v hlinitopísčitých mírně vlhkých půdách s příměsí humusu. Mně se líbí zakrslé stromky. Hodí se i do malých zahrádek a jsou snazší na údržbu. Podzimní, raně zimní, zimní, pozdně zimní, sklízet můžete v průběhu měsíců. Nezapomeňte na nějakou letní odrůdu! Letní jablíčko je totiž jediná malvice, kterou jablečný alergik může jíst čerstvou.

 

Domácí cider

Ze sladších jablek vylisujete šťávu (vhodná jsou i ta horší kvality, ale bez hniloby!), tou naplníte demižon a uzavřete kvasnou zátkou. Kvasnou zátku koupíte v domácích potřebách zhruba za stovku. Během kvašení, které trvá alespoň dva měsíce na chladném místě (10°C), nádobu neotvírejte! Po dvou, třech měsících přelijte cider do čistých sklenic a nechte ještě pár dní odležet.

jablečný štrúdl

Jablečné taštičky

1 listové těsto, 4 jablka, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžička skořice, 1 lžíce škrobu, 1 lžíce másla, 1 dl vody, olej, moučkový cukr

Na pánvi rozehřejte máslo, vložte na malé kostičky nakrájená oloupaná jablka, přidejte cukr, skořici a podlijte vodou. Vařte asi 15 minut, přimíchejte škrob a odstavte. Rozválejte listové těsto, nakrájejte ho na obdélníčky a na každý obdélníček dejte vychladlou jablečnou směs. Těsto přehněte a upěchujte vidličkou. Potřete každou taštičku vajíčkem a smažte je na pánvi s olejem z obou stran dozlatova. Můžete je pocukrovat moučkovým cukrem.